Kummooyeh

Wat is Kummooyeh

Kummooyeh, ook wel Kumdo genoemd is een martial arts die samengesteld is uit diverse trainingselementen zoals: meditatie, basis bewegingen, zwaardvormen, snij-oefeningen, sparringstechnieken en Koreaans traditioneel boogschieten. Elk element heeft een apart trainingsdoel ten behoeve van de persoonlijke ontwikkeling van de student.

Kummooyeh is afgeleid van de oude kunst van het Koreaans zwaardvechten en boogschieten. Het is een unieke krijgskunst die zich heeft ontwikkeld op basis van de oude elite krijgersklasse, die hun leven hadden gewijd aan de studie van martial arts en de bescherming van hun eigen land.

De technieken en bewegingen van Kummooyeh zijn mooi en dynamisch en kenmerken zich vooral door de balans tussen snelheid, beheersing, kracht en nauwkeurigheid waarbij uitgegaan wordt van een duidelijk en ‘dodelijk’ doel. 

Wat ga je leren

Zwaardvormen

Zwaardvormen zijn de basis van Kummooyeh. De student leert de nodige vaardigheden die nodig zijn voor in het gevecht (sparren). 

Door een goed uitgewerkt systeem van zwaardvormen ontwikkelt de student discipline, concentratie, uithoudingsvermogen en kracht.

Deze vaardigheden zijn essentieel voor het alledaags leven en voor het beoefenen van iedere vorm van martial arts.

Cutting

Cutting is de oefening om de kunst van het zwaard te beheersen.

De theorie en praktijk van het zwaard worden één harmonie in het onderdeel cutting.

Snelheid, nauwkeurigheid, voetenwerk, concentratie en beheersing komen hier volledig tot hun recht wat zich uit in een perfecte, kaarsrechte zwaardsnede van bijvoorbeeld bamboe-mat of bamboestengel

Sparren

Sparren is de toepassing van alle zwaardoefeningen tegen een tegenstander. Alle onderdelen van Kummooyeh zijn essentieel voor het effectief beoefenen van sparren.

De student dient al zijn/haar kennis en vaardigheden toe te passen om te kunnen winnen van de tegenstander. De elementen om te kunnen winnen zijn: snelheid, reactievermogen, nauwkeurigheid, beoordelingsvermogen, mentale en fysieke zelfcontrole.

Koreaans boogschieten

Het Koreaans boogschieten is een uniek onderdeel wat wordt uitgevoerd met een traditionele Koreaanse Kaya-boog.

In de training wordt er uitsluitend geschoten met rubberen pijlen, waarbij er wordt geoefend op verschillende (bewegende)targets.

Meditatie

De meditatietechnieken leert de student zijn/haar ademhaling onder control te krijgen en daarmee ook zijn/haar hartslag. Het doel is om rustig te blijven wanneer je onder druk staat.

De zittende meditatie bevordert vervolgens de leer van Kichon, een vorm van bewegende meditatie, waarbij de student een sterke controle over zichzelf weet te ontwikkelen.

Onze instructeurs

Tijdens de Korea trip is Yonni in contact gekomen met Grootmeester Hyun Kyoo Jang (9e Dan) die hem kennis heeft laten maken met Kummooyeh.

Sindsdien heeft Yonni onder leiding van zijn meester Jens Schimmel (3e Dan) hard getraind om zijn zwarte band in Kummooyeh te halen en tegelijkertijd instructeur te worden.

Het examen is opgestuurd naar Korea en in 2020 met positief resultaat beoordeeld.
Om de kwaliteit te waarborgen volgt de hoofdinstructeur van Kummooyeh Haarlem regelmatig trainingen bij zijn meester Jens Schimmel (5e Dan)

Yonni

Hoofdinstructeur