Hapkido

Wat is hapkido

De Hapkido trainingen bij Ikyoneda Academy zijn voor iedereen toegankelijk: jong, oud, ervaren of onervaren binnen de Martial Arts. Iedereen begint vanaf een eigen niveau. Wij begeleiden iedereen tijdens de trainingen op het niveau dat voor de student het beste aanvoelt. Individueel wordt gekeken naar het kunnen en willen van de student. Naarmate de student langer bij Ikyoneda traint zal de lat hoger worden gelegd om zo meer uit de student te halen. 

Betekenis van hapkido en haar principes

Hapkido betekent:

  • Hap:    Harmonie van lichaam en geest
  • Ki:        Innerlijke kracht
  • Do:      De wil/weg om iets te bereiken

Principes Hapkido:

Non-Resistance of ”Hwa” vrij vertaald geen weerstand

Bij dit principe gaat het om het bieden van weinig of geen weerstand tegen de aanval van je tegenstander. Als je tegenstander duwt trek je, als hij je trekt dan duw je, enz. Beweeg mee met de bewegingen van je tegenstander in plaats van je te verzetten en profiteer hiervan tijdens je tegenaanval. Je kunt de aanval van je tegenstander afbuigen en zijn kracht overnemen in je tegenaanval d.m.v. een stoot, trap of worp.

Circular Motion of ”Won” vrij vertaald cirkel beweging

Bij dit principe gaat het om het omzetten van een rechte aanval in een cirkel beweging om zodoende de kracht van de aanval te versplinteren. De cirkel beweging kan ook gebruikt worden om uit een greep van je tegenstander te ontsnappen of om een worp, stoot of trap te versnellen en te versterken

Water Principe of ”Yu”      vrij vertaald water principe

Bij dit principe moet je denken aan een rots in het water, het water biedt geen weerstand en stroomt rond de rots, denk hierbij aan de twee eerste principes van Hapkido. Daarnaast zal de rots uiteindelijk afbrokkelen doordat het water continu rond de rots blijft stromen. Anders gezegd, een constante aanval op het zwakste punt van je tegenstander zal deze uiteindelijk doen bezwijken.

”Be like water making its way through cracks. Do not be assertive, but adjust to the object, and you shall find a way around or through it. If nothing within you stays rigid, outward things will disclose themselves.”

Empty your mind, be formless. Shapeless, like water. If you put water into a cup, it becomes the cup. You put water into a bottle and it becomes the bottle. You put it in a teapot, it becomes the teapot. Now, water can flow or it can crash. Be water my friend.”- Bruce Lee

Wat ga je leren

Bevrijdingstechnieken

Bij Hapkido leer je de afweermechanismen te trainen met verschillende bevrijdingstechnieken tegen iedere denkbare greep, stoot, schop of andere denkbare vorm van aanval. Het doel hierbij is om de kracht van de tegenstander te gebruiken en om op een veilige manier je tegenstander te controleren en/of uit te schakelen.

Val breken

Tijdens de training zal er veel aandacht besteed worden aan het correct leren vallen en rollen zodat je bij het oefenen van de technieken geen blessures oploopt. Tijdens het oefenen van deze valbreektechnieken leer je een goede lichaamshouding aan te nemen en leer je om je lichaam te ontspannen.

Trap-, stoot- & elleboogtechnieken

Je leert een groot aantal verschillende trap-, stoot- en elleboogtechnieken. Zo leer je van laag- tot hooggeplaatste trappen, achterwaartse en gesprongen traptechnieken.

Naast het voetenwerk leer je ook een groot aantal stoot- en slagtechnieken. Met deze technieken maak je naast het gebruik van je vuist ook gebruik van andere delen van de hand.

Gewrichtsklemmen

Een gewrichtsklem is bedoeld om een gewricht zoals een pols, elleboog of knie op een dusdanige manier te buigen dat het de lichaamseigen bewegingsmogelijkheid overstrekt. Dit zorgt ervoor dat je de tegenstander dwingt een beweging te laten maken en hem/haar in bedwang kan houden.

Drukpunttechnieken

Bij het uitvoeren van de verdedigingstechnieken wordt er gebruik gemaakt van drukpunten. Door gebruik te maken van drukpunten leert de student om ‘slim’ te vechten waarbij weinig kracht nodig is.

Wapens

Naast de ongewapende technieken leer je bij Hapkido ook praktische technieken tegen wapenaanvallen als het hanteren van diverse wapens. In Hapkido kennen wij verschillende wapen zoals: verschillende stoklengtes, mes, riem, wandelstok, waaier etc.

Sparren

Sparren is een vrij gevecht tussen twee of meerdere mensen waarbij het niet gaat om een ander knock-out te krijgen, maar om controle te houden over de situatie en indien nodig het tijdelijk uitschakelen van de tegenstander

Breektesten

De breektesten worden uitgevoerd met diverse hand- en/of voettechnieken. Dit spectaculaire onderdeel is een test waarbij gekeken wordt of een techniek goed wordt beheerst en de angst kan worden overwonnen.

Onze instructeurs

Het team van Hapkido Haarlem bestaat uit één hoofdinstructeur en 3 instructeurs die zich wekelijks inzetten om de student te helpen in zijn/haar ontwikkeling.

Om de kwaliteit van de lessen te behouden volgt het team van Hapkido Haarlem regelmatige cursussen en seminars in binnen- en buitenland.

De hoofdinstructeur van Hapkido Haarlem is een directe leerling van Master Jens Schimmel (5e Dan).

Yonni

Hoofdinstructeur

Anna

Instructeur

Bas

Instructeur